Türkiye'de Kozmetik Sanayi İthalat ve İhracat Rakamları ve Kozmetik Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ve

Türkiye'de Kozmetik Sanayi İthalat ve İhracat Rakamları ve Kozmetik Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ve


Nihal Şahin İpekoğlu / Kimyager - Chemist

İKMİB ve TUİK rakamlarına göre 2013 yılı kimya sektörü ihracatı 17,5 milyar dolar, kozmetik sektörü ihracatı 1,17 milyar dolar, kozmetik sektörünün kimya sektörü ihraca-tındaki payı %6,68 olarak geçekleşmiştir. Kozmetik sektö-rü ithalat rakamları ise 2,01 milyar dolardır ve ithalatımız ihracatımıza göre %70 daha fazladır. İhracatımız kozmetik ithalatımızın %58’ini karşılamaktadır.


Yine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre Bu grupta,kozmetik malzemesi ithalatının yüzde 66’sına karşılık gelen kısmı; makyaj malzemele-ri, cilt kremleri, parfümler ve saç boyalarından meydana gelmektedir. Makyaj malzemeleri ile cilt kremleri ithalatı, 2013 sonu itibarıyla 50,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Saç boyaları ithalatı 45,8 milyon dolar, parfüm ithalatı 39 milyon dolar, göz makyajı ürünleri ithalatı ise 36,5 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

 



Kaynak Ekonomi Bakanlığı İKMİB Bülten

Kozmetik ihracatını ve iç piyasa satışlarını arttırmak için neler yapılmalıdır? İthal ürünlere talebin en büyük sebebi nedir?

Kozmetik ürünler, ihtiyaca mukabil talep edilirken estetik ve fiyat tercihte en büyük etken olmaktadır. İthal bir ürünün yerli üründen daha uygun fiyatta olmadığı kesin ise, tercihte en büyük etken estetik, sunum ve reklam gücüdür. Bu özellikler ithal markalarda bulunmaktadır. Estetik ürünlerde yerli üreticinin plastik, ambalaj ve dış kutu, stant gibi malzemelerde yeterli seçkin ve kaliteli ürünlere ulaşamaması ve reklam gücünün olmaması da diğer önemli unsurlardır. Yabancı menşeli ürünler incelendiğinde benzer formül yapılarının, farklı ambalajlar ile farklı sunumlar yapılarak satış rakamlarını arttırdığı gözlemlenmektedir. Pazar payının arttırılması ve ihracatın artışı için inovatif ürünler, yeni hammadde ve etkinlikler kullanılmalı ve çeşitlilik arttırılmalıdır. İhracatta yeni pazar arayışlarına yapılan yatırımlar her geçen gün artış göstermekte, yerli üretici yeni ihracat pazarları için ticaret komiteleri ile bir araya getirilirken, yurt dışı fuarlarda da yerini almaktadır.

Burada ivme kazandırılması gereken konu ise, yerli üreticinin yeni model, yeni yapı, yeni ürün grupları sunabilmesidir. Bunlar etkinliğini arttıracak yegâne unsurlardır. Bunun için inovatif yaklaşımlar, üzerinde durulması gereken en önemli unsur olarak gündeme ivedilikle alınmalıdır. Var olan ürün grupları iç ve dış piyasalarda doygunluk seviyesini tamamlamıştır. Yurt dışı kozmetik üreticilerine baktığımızda inovasyon ve ArGe’ye yatırımları ortalama cirolarının %3’ünü bulurken, yerli üreticilerin bu anlamda yatırım yapmak konusunda yeterli ilgi göstermedikleri gözlemlenmektedir. Türkiye’de işletme maliyetleri çok yüksek, bu durumu göz önünde tutmak gerekiyor. Firmalar, inovasyon ve ArGe’ye cirolarının en az %1’ini yatırım olarak ayırdıklarında, pazar paylarını daha hızlı bir şekilde arttırabileceklerdir. İnovasyon ve ArGe; gider olarak değil, yatırım olarak algılanmalıdır. Bu bağlamda, kozmetik ithalat rakamlarına baktığımızda, yerli üreticinin bu ithalat rakamları kadar bir finansal miktarı elde etmesi mümkün olacaktır.

Kozmetikte inovatif yaklaşımlar Bitkisel ürün konsepti ve öneriler: Kozmetik sektöründe ürün gruplarının klasik formül yapılarının bitkisel ürünlerle zenginleştirilmesi, gerek iç pazarda gerekse dış piyasalarda pazar payının hızla arttırılmasında etken unsurlardan biri olarak göze çarpmaktadır. Bitkisel ürünlerin etken yapılarını çeşitli ürün grupları içinde formüle ederek elde edilecek yeni formülasyonlar, ürünlere zenginlik katarken, talepleri de arttıracak önemli bir unsurdur. Ayrıca gıda ve tekstildeki üretim metotlarının kozmetik sektörü ile birleştirilmesi, birçok yeni ürünün elde edilmesinde etkin bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Tekstil sektörünün güçlü yapısı ile kozmetotekstil ürünlerine de zaman ayrılarak araştırma ve ürün geliştirme yapılması, ürün gruplarına etken değerler kazandıracaktır. Bu ürün gruplarına örnek olarak varis çorapları, çatlak ve elastikiyet giderici korseler, emdirme ve kaplama projeleri gösterilebilir. Bu alanlarda etkin ürün grupları yaratılabilir.

Neocare P3R:

Formülasyonlarda istenen emülsiyonlar Neocare P3R gibi natürel emülsiyon yapıcılar kullanılarak elde edilebilir. Neocare P3R, hintyağı ve gliserinde elde edilmiş bir ecosertifikalı üründür. Birçok yağ ve butterlarla uyumlu olduğu için istenilen yapıda, viskozitede ve kıvamda ürün formüle etmek mümkündür. Elde edilen emülsiyon parlaktır ve ciltteki hissiyatı oldukça serinlik vericidir. Cilt kremleri, saç kremleri, fondöten, el ve tırnak kremleri kullanım alanları arasında yer alır.

Zemea

®: %100 doğal, 1,3 propanediol mısırdan elde edilen ve kremlerde, saç ürünlerinde kullanılabilecek doğal bir nemlendiricidir. Farklı formül uygulamalarımızda hissiyat ve emilimde ciddi farklılıklar gözlemlenmiştir. Şampuan, saç maskesi, bebek şampuanları, cilt temizlik maske ve ürünlerinde kıvamlı ve etkili ürünler formüle etmek mümkün olmaktadır.

Remytec FI:Pirinçten elde edilen partikül çapı oldukça düşük nişastadır. Ürünlerde dolgu maddesi olarak kullanımı ile üründe yağ emilimi sağlarken sürüm kolaylığı, doğal yayılım, cildin istenmeyen kirliliğini temizlemekte cilde zarar vermeden aşındırma etkisi olan doğal bir üründür. Cilt temizleme ürünlerinde kullanımında üründe tanıtım ve sunumu etkileyici bir hammadde olarak kullanılabilir.



Fo-Ti- He Shou Wu- Polygonum Multiflorum Özütü:

Botanik adı: Polygonum Multiflorum Thunb.

Genel adı: Fleece flower root

Japonca Adı: Kashuu

Korece Adı: Hasuo

Çince Adı: Fo-Ti Ailesi: Smartweed (Polygonaceae)



Eski bir Çin hikâyesine göre dağda mahsur kalan bir Çinli aç kaldığı için dağda bulduğu bu bitkiyi yer. Sabah beyaz saçları tamamen siyahlaşmıştır. Bu sebeple bitki ABD’de supplement (yardımcı) olarak hair antiaging (saç antiyaşlanma) olarak pazarda yerini bulmaktadır. Bitki üzerinde yapılmış birçok araştırma vardır. Almanya’da yapılan araştırmalarda hücrelerin ürettiği peroksidin saçın beyazlamasına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple saç boyalarında kullanılan peroksit, saç beyazlamasını tetikleyici bir etkendir. FoTideki lipooksidenaz aktivitesi sayesinde hücrelerin peroksit üretimini azaltarak erken saç yaşlanmasını önlüyor. Buna bağlı olarak saç dökülmelerini önleyici etkisi var. Cilt kaşıntılarında da cilt üzerine direk uygulanarak kaşıntıları azalttığı gözlemlenmiş. Bu bilgiler ışığında antiitching yani kaşıntı önleyici olarak da formüllere eklenmesinin ürüne artı değer kazandırdığı da bir gerçek. Saça besin taşıyan kanın karaciğerden geldiği ve saç beyazlama ve dökülme problemlerinin karaciğer rahatsızlıklarından da kaynaklanabileceği bilinmektedir. FoTi karaciğer hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Saç ürünlerinin saç içine ve köküne penatrasyonunu sağlayan formül yapılarında bu ekstraktın kullanılmasının saçın yaşlanmasını önleyici etkisi vardır. Saç köklerinde kan deveranını arttırmak için Arginine kullanılması ile ekstraktın saç kökünde dağılımı hızlanacağından ürün etkisi de artmaktadır.

Sophora Root Powder:

Sophora angustifolia Sieb 8090 cm uzunluğunda, güneşli yerlerde yetişen yeşil bir bitkidir. Köklerinde yararlı birçok aktif bulunur. Geçmişte birçok bitkisel ilaçta kullanılmıştır. Egzama, deri hastalıklarında bu ekstrakt kullanılmıştır. Aynı zamanda saç dökülmesini önleyici olarak da geniş kullanım alanı vardır. Ayrıca, birçok araştırmada sophora köklerinin, içerdiği flavonoidler sayesinde staphylococcus aureus ve propionibacterium sebebi ile oluşan akneler için mükemmel bir antibakteriyel olduğu tespit edilmiştir. Tavsiye edilen kullanım oranı %0,030,1’dir. Ürünün antiakne, antienflamatuar, saç dökülmesine karşı koruma ve saç büyümesini sağlayıcı etkileri gözlenmektedir. Suda çözündüğü için su fazına eklenen bir maddedir. Bu anlamda şampuan, saç losyon, saç maskesi gibi ürünlerde kullanılır. Cilt rahatsızlıklarını önlemedeki etkinliği sebebi ile ayak kremleri, antiakne krem, cilt kremleri ve şampuanlarda kullanılabilir.



Stevial: Doğal tatlandırıcıdır. Özellikle diş macunlarında sodyum sakarin yerine tatlandırıcı amaçlı kullanılır. Şekerden 200-300 kat daha fazla tat-landırma etkisine sahiptir. Gıda sanayinde de kullanılan bu ürün Stevia bitkisinden elde edilmektedir. Stevia 2009 yılından beri Antalya bölgesinde de yetiştirilmektedir.

Kozmetikte Inovatif Yaklaşımlar ve Hayvan Bakım Ürünleri

İnsanların en yakın dostları olan evcil hayvanlar, özellikle kedi ve köpekler için dünyada birçok kozmetik ürün üretilmektedir. Bu tip ürünlerin kozmetik ürün üreticileri ta-rafından portföylerine eklenmesi dünya pazarında daha fazla pay almalarını sağlayacaktır. 2014 yılı itibariyle yalnızca İngiltere’de 13 milyon evde 65 milyon evcil hayvana bakılmaktadır. Bu durum Türkiye’de de her geçen gün art-maktadır. Kozmetik kimyacıları, kozmetik hammaddelerini ve üretim şekillerine ait bilgi birikimleriyle bu çeşit ürünleri formüle edebilirler. Burada önemli olan konu ise, cilt pH’ı ve hayvanlarda alerjen olan maddelerin formüllerde kullanılmamasına dikkat edilmesidir. Pet kozmetik ürünleri kozmetik yönetmeliğine göre üretilmemektedir. Bu grup ürünler için Gıda Tarım Bakanlığı’nın 17.12.2011 tarih 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tıbbi Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri Yönetmeliği’ne göre üretim yapılmaktadır.